5/15/2009 15:19 

This announcement is only available in Danish.

Der var støtte til næsten 1000 forskere, studerende, museer, foreninger mv. fra Carlsbergs fonde i 2008. Opgørelsen af årets donationer fremgår af Carlsbergfondets Årsskrift 2009 som kan fås hos Kommunikationschef Jens Bekke, +45 22 61 14 12.

Carlsbergfondet ejer næsten 30 pct. af aktiekapitalen i Carlsberg og har stemmemajoriteten i form af sine A-aktier. Selv om udbyttet fra Carlsberg bliver mindre i 2009, ønsker fondet at opretholde samme støtteniveau i 2009.

Carlsbergfondet ejer også Carlsberg Laboratorium og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød. Støtten er ydet via Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet, Carlsberg Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen og Tuborgfondet:

Carlsbergfondet – 122 mio. kr. til cirka 185 modtagere
Carlsberg Laboratorium 14 mio. kr.
Frederiksborgmuseet 17 mio. kr.

Carlsbergfondet har støttet en bred vifte af projekter inden for grundforskning – og emnerne i årsskriftet viser en stor faglig spændvidde fra naturvidenskaben, samfundsvidenskaberne til sprogvidenskaben m.m. 

Ny Carlsbergfondet – 53 mio. kr. til cirka 45 modtagere samt til kunstindkøb og publikationer.

Af projekter kan nævnes det ambitiøse projekt ”Danmark under forvandling”, som Ny Carlsbergfondet har muliggjort sammen med Kulturministeriet og Realdania-fonden – et projekt som har stillet 14 fotografer den opgave at give hver deres fortolkning af hvorledes Danmarks byer og landskaber forandrer sig i disse år.
Det er første gang Danmark gennemfotograferes af så mange fotografer og projektet vil give et øjebliksbillede til bevaring for eftertiden.

Tuborgfondet – 25 mio. kr. til 720 modtagere

- såsom Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, Nationaløkonomisk Institut der modtog 5,8 mio. kr. til forskningsprojektet ”Made in Denmark anno 2050” med undertitlen ’Virksomhedens betydning for globaliseringen’.
Et forskningsprojekt, der har til formål at generere ny viden om årsager til forskelle i danske virksomheders eksportevne og udvikle ny indsigt i interaktionen mellem hjemme- og udemarkeder..

 

Carlsberg Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen uddelte Carlsbergs Kemipris på 100.000 kr.

Prisen gik til Pofessor, PhD Christine McKenzie, Syddansk Universitet i Odense, for indsatsen inden for den moderne kemi og materialeforskning.

Prisen blev overrakt af formanden for mindelegatet og Carlsbergfondet Povl Krogsgaard-Larsen på Frederiksborg Slot i Hillerød i forbindelse med udgivelsen af Carlsbergfondets årsskrift. Det er femte gang prisen uddeles.

Christine McKenzie, der er 48 år og kom til Danmark i 1990, har siden 2005 været ansat som professor i kemi ved Institut for Fysik og Kemi ved Syddansk Universitet. Hun er leder af en forskningsgruppe, der arbejder med design og fremstilling af såkaldte funktionelle molekyler, og hendes grundforskning kan få betydning for fremtidens muligheder inden for både lægemiddel- og materialeindustrien samt fremtidens transport og energiforsyning.

Christine McKenzie har blandt andet med omkring 100 artikler i internationale tidsskrifter givet dansk forskning international anerkendelset. Hun er engageret i at skabe en bredere forståelse for kemiens mysterier og spillede en af hovedrollerne i videnskabsforestillingen "NANO" i 2007.

Hun er tidligere kåret som årets forsker på Fyn og har modtaget Fyens Stiftstidendes Forskerpris.

 

Yderligere information

Kommunikationschef Jens Bekke, +45 22 61 14 12